Blogg | Chair

Blogg

Här presenteras de senaste blogginläggen.

Läs dem här nedan!

Nå framgång med extern vd

Att lämna över sitt företag till en extern vd kan vara både känslomässigt och praktiskt svårt. Men även den nya vd:n ställs inför utmaningar.   Tänk över konsekvenserna Viktigt är också att den som lämnar över sitt företag till en extern vd har reflekterat över vad det innebär på ett personligt plan att lämna ifrån […] Läs mer »

Extern VD i familjföretag – hur lyckas du?

”Det kändes ju så bra i början”. Orden kommer från en före detta extern vd i ett familjeägt bolag som efter ett år hade kommit på kollisionskurs med ägaren, och där inget annat alternativ återstod än att gå skilda vägar.  Att familjeföretag anställer en vd utanför familjen blir allt vanligare. Ibland lyckas rekryteringen, och den externa […] Läs mer »

Den ofrivilliga VDn

  Det kom ett samtal till oss på Chair: ”Ni måste hjälpa mig. Jag försöker sluta som operativ VD, men det går inte. Trots att jag har anställt en ny VD som ska ersätta mig är hen inte engagerad på det sätt jag vill att hen ska vara. Jag är trött på att vara VD […] Läs mer »

“Det krävs att man är musikalisk”

Chair har många spännande uppdrag på gång. Marie Wiklund har precis avslutat sitt arbete med Strandberg Guitars i Uppsala.   Hur skulle du beskriva ditt arbete? Jag gillar att beskriva mig som en förändringsledare, den som driver arbetet mot målet att gå från ägarlett till ägarstyrt. En ägare har ofta gått och funderat länge på […] Läs mer »

Hur väljer jag rätt extern VD?

Du känner dig redo att ta steget att ta in en extern VD i företaget. Du har gjort ditt förarbete och du är redo att börja titta på vem som skulle vara rätt för just ditt företag. Men vilken väg är rätt att gå i just ditt företag och för att ta hand om din “baby”?  Valmöjligheterna när du söker […] Läs mer »

”Vi går från igår till imorgon”

Sedan april 2020 har Chair haft nöjet att arbeta med Piwa Food i Stenkullen. Vår expert på plats är Prem Haryana som arbetat inom branschen i många år och tar sig an kunden med stor glädje.     Hur skulle du beskriva din roll som förberedande VD?  Jag skulle beskriva mig själv som en form av tränare. Jag tränar och coachar Piwa i att förflytta sig från ett ägarlett till ett ägarstyrt […] Läs mer »

Kundcase: BLP Entreprenad

Lena Wallin äger och driver BLP Entreprenad tillsammans med Björn Wallin. Det centrala erbjudandet utgörs av entreprenader med skyddsrum men man erbjuder även tjänster inom brandskydd och brandsäkerhetslösningar. Chair har under Covid-året 2020 fått förmånen att bidra som externt stöd i deras tillväxtresa. Intervju: Var befinner sig BLP på sin företagarresa?   — Vi är i ständig förändring och […] Läs mer »

Intervju: Dayspring

Kundcase: Ägardirektiv och Styrelserekrytering Dayspring är ett starkt värderingsstyrt företag som visar vägen till ett samhällsbyggande som kommande generationer ska kunna tacka oss för. Vi på Chair fick förtroendet att bistå dem i framtagandet av ett nytt ägardirektiv samt rekrytering av en ny styrelseordförande. Vi passade på att få en intervju med ägarna efter genomförandet […] Läs mer »

Förberedande VD

Att ta in en första Extern VD är en stor omställning för ägare som är vana att styra verksamheten själva. Med erfarenhet från att vara VD i ägarledda företag har Chair Management utvecklat en metod för att minska tröskeln för såväl ägare som tillträdande VD. Vi kallar det en Förberedande VD (F.VD). En F.VD har […] Läs mer »

Extern VD – så lyckas du

Att anställa en extern VD kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. Läs mer »