Blogg | Chair

Blogg

Här presenteras de senaste blogginläggen.

Läs dem här nedan!

Nå framgång med extern vd

Att lämna över sitt företag till en extern vd kan vara både känslomässigt och praktiskt svårt. Men även den nya vd:n ställs inför utmaningar.   Tänk över konsekvenserna Viktigt är också att den som lämnar över sitt företag till en extern vd har reflekterat över vad det innebär på ett personligt plan att lämna ifrån […] Läs mer »

Extern VD i familjföretag – hur lyckas du?

”Det kändes ju så bra i början”. Orden kommer från en före detta extern vd i ett familjeägt bolag som efter ett år hade kommit på kollisionskurs med ägaren, och där inget annat alternativ återstod än att gå skilda vägar.  Att familjeföretag anställer en vd utanför familjen blir allt vanligare. Ibland lyckas rekryteringen, och den externa […] Läs mer »

Den ofrivilliga VDn

  Det kom ett samtal till oss på Chair: ”Ni måste hjälpa mig. Jag försöker sluta som operativ VD, men det går inte. Trots att jag har anställt en ny VD som ska ersätta mig är hen inte engagerad på det sätt jag vill att hen ska vara. Jag är trött på att vara VD […] Läs mer »

“Det krävs att man är musikalisk”

Chair har många spännande uppdrag på gång. Marie Wiklund har precis avslutat sitt arbete med Strandberg Guitars i Uppsala.   Hur skulle du beskriva ditt arbete? Jag gillar att beskriva mig som en förändringsledare, den som driver arbetet mot målet att gå från ägarlett till ägarstyrt. En ägare har ofta gått och funderat länge på […] Läs mer »

Hur väljer jag rätt extern VD?

Du känner dig redo att ta steget att ta in en extern VD i företaget. Du har gjort ditt förarbete och du är redo att börja titta på vem som skulle vara rätt för just ditt företag. Men vilken väg är rätt att gå i just ditt företag och för att ta hand om din “baby”?  Valmöjligheterna när du söker […] Läs mer »

”Vi går från igår till imorgon”

Sedan april 2020 har Chair haft nöjet att arbeta med Piwa Food i Stenkullen. Vår expert på plats är Prem Haryana som arbetat inom branschen i många år och tar sig an kunden med stor glädje.     Hur skulle du beskriva din roll som förberedande VD?  Jag skulle beskriva mig själv som en form av tränare. Jag tränar och coachar Piwa i att förflytta sig från ett ägarlett till ett ägarstyrt […] Läs mer »

Extern VD – så lyckas du

Att anställa en extern VD kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. Läs mer »

Vikten av att få alla att dra åt samma håll!

    I många ägarledda företag finns mycket av strukturkapitalet i ägarens huvud. Det bidrar ofta till en snabbhet i beslut, men när organisationer växer riskerar det även att bidra med en otydlighet. I flera av de uppdragen vi har haft brukar det visa sig att den högsta ledningen har en helt annan bild av […] Läs mer »

Utveckla, behålla eller avveckla

Vikten av att sätta nya mål och stryka gamla. Nu är det nya året här och ofta pratas det om att sätta nya mål för året. Även om det är viktigt att ibland sätta nya mål och börja med nya aktiviteter, kan det vara minst lika viktigt att fundera på vad du ska sluta göra. […] Läs mer »

Vikten av att skriva ett ägardirektiv

”Jag trodde vi hade samma förväntningar.” Orden kommer från en delägare i ett mindre bolag som jag intervjuade för ett tag sedan. De två ägarna i bolaget, ansvariga för olika avdelningar i företaget har nu plötsligt skilda uppfattningar om vilken väg som var den rätta att gå med bolaget. När bolaget startades låg fokus mest […] Läs mer »