En VD står alltid på scen. | Chair

En VD står alltid på scen.

Bengt Sanzén är Associates hos Chair och arbetar med att coacha VD:ar och personer i ledande befattning som håller presentationer och föreläsningar. Bengt har jobbat som skådespelare och regissör i 25 år och har överfört de erfarenheterna in i affärsvärlden. Vi frågade vilka tips han skulle vilja att fler tog med sig och så här svarade han:

”När jag är ute och coachar VD ’ar eller andra i t.ex. bolagets ledningsgrupp gör jag dem ofta uppmärksamma på att de alltid står på scen. Vad du än gör och säger så tolkas och analyseras det av andra. Detta är något som du kan ta till vara på och använda till din fördel, om du vet hur du ska göra.

Ett första steg kan vara det lilla enkla leendet. Och då menar jag inte att du ska stå och fånle genom hela presentationen, speciellt inte om du tar upp något allvarligt, men det måste alltid finnas en glöd och energi när du talar, även om det är negativa saker du tar upp. Jag brukar säga (lite skämtsamt) att man ska tänka John Wayne, alltid redo för duell! Det kan låta lite komiskt, men genom att vara ”beredd” utstrålar du mer självförtroende och får mer energi i talet. Och leendet och energin du utstrålar smittar av sig på dina åhörare.

En annan sak jag upplevt är att många överanvänder Power Point. Så här vill jag ge er en liten utmaning: Om du inte fick använda Power Point, hur skulle du göra då? Finns det något annat sätt att visualisera/förstäkra det du talar om? För det är enligt mig vad Power Point är, bara ett i mängden av hjälpmedel du kan använda dig av. Den ska inte hamna i fokus, det ska DU göra. När jag coachade Håkan Roos, ägaren av Roosgruppen AB använde vi bl.a. en skål med jord och en vattenkanna för att visualisera hur företaget växte och förgrenade sig.

Slutligen, våga stanna upp, ta pauser och låt det budskap du vill förmedla sjunka in. Det är inte ovanligt att ledare nästan springer upp på scen, pratar så fort de kan och springer tillbaka till sin plats, som om de önskar att ingen skulle sett dem. Våga ta plats, och våga ta pauser för att ge orden tid att landa! Det som kan känns som evigheter när alla tittar på dig, är i regel alldeles för snabbt.

För att leda framgångsrikt krävs lite mod.

Hoppas den här texten gav lite nya tankar och insikter i hur du kan tänka nästa gång du förbereder ett framförande.”

 

Vill du komma i kontakt med Bengt för ett möte?
Kontakta: bengt.sanzen@chair.se

 

Tillbaka till alla blogginlägg