artikel

Hur väljer jag rätt extern Vd?

HUR VÄLJER JAG RÄTT EXTERN VD?

Du känner dig redo att ta steget att ta in en extern VD i företaget. Du har gjort ditt förarbete och du är redo att börja titta på vem som skulle vara rätt för just ditt företag. Men vilken väg är rätt att gå i just ditt företag och för att ta hand om din “baby”? 

Valmöjligheterna när du söker efter en lämplig kandidat att ta över ledarrollen för ditt företag är många. Det kan vara svårt att hitta rätt bland överflödet av ansökningar, kompetensbeskrivningar och tipsen från kontakterna. Det är mycket som behöver klaffa och det kan vara lätt att bli enkelspårig i sitt sökande. Dina tankar kan vara många:

— Det viktigaste är att jag kommer överens med personen. 

Tankar av den typen kan gärna leda in på en bana av personliga intervjuer där du letar efter en person du tycker om. Kanske väljer du till och med bland den befintliga bekantskapskretsen och gör processen kort?
I den här situationen bör du höja blicken åt kompetens och erfarenhet. Goda ledaregenskaper, erfarenhet av krishantering och problemlösande kvaliteter kommer att föra med sig en person du kan arbeta med. Personkemi kan upplevas som viktigast av allt, men relationer byggs upp över tid och rätt kompetens för ditt företag är viktigare. 

— Jag är så trött på HR och det administrativa. 

När det administrativa arbetet vuxit kan du som företagsledare och/eller ägare uppleva att det skulle vara skönt att lämna över till någon annan. Men om det är den enda anledningen för dig att ta in en extern VD är rekommendationen att istället se dig om efter en Vice VD eller kanske till och med en HR chef. Var inte rädd att fortsätta att styra ditt eget företag, om du utöver det administrativa klarar dig bra. 

— Jag vill att min dotter tar över familjeföretaget, men jag behöver någon som tar över medan hon avslutar sin utbildning. 

En Förberedande VD© är varken otänkbart eller ovanligt i den här situationen. Att dessutom ta in någon som kan agera mentor åt den nya generationens företagsledare skulle vara ett drömscenario.  Här kan du söka en person som har många ledarroller i bagaget, kanske även från olika branscher, med möjlighet att vägleda och coacha in den kommande arvingen. 

— En stark vision och ny energi är vad mitt bolag behöver! 

Visst vore det skönt. Fast glöm inte att det är du som ägare som behöver ha en ägarvision först som är tydligt dokumenterad i ett ägardirektiv.   

— Det viktigaste är att hitta någon som kan förstå mitt företag och dess kultur. 

Huvudet på spiken! Det är just här ditt fokus bör ligga. En ny medarbetare, på chefsposition eller ej, som inte ges möjlighet att förstå företagets grundvärderingar blir sällan framgångsrik. 
För att lättare kunna förstå och förmedla din företagskultur bör du kartlägga och sammanställa den innan du går vidare med rekryteringen. Skapa dig en korrekt uppfattning om styrkor och svagheter i kulturen samt hur den påverkar arbetsklimatet och andra faktorer i bolaget.  

För att summera vad du behöver ha i åtanke när det gäller att hitta en lämplig VD:
Det handlar om att fatta rätt beslut och vara duktig på att prioritera. Ställa rätt frågor till dig själv och skapa en god insikt i företaget. Det handlar om att hitta en god ledare som kan få andra att växa och få alla avdelningar att samverka optimalt. 

Känns det fortfarande svårt?
Oroa dig inte, vi på Chair Management är bara ett knapptryck bort. 


__________________________________ 

Ellinor Claesson
Kommunikatör