information om

Ägarterapi®

Skräddarsydd rådgivning och coachning för bolagsägare. Oavsett om du är ensam ägare, delägare eller driver ett familjeföretag, hjälper vi dig på din bolagsresa.

Vad är ägarterapi?

Vår unika tjänst är designad för att möta de specifika behoven hos såväl en enskild ägare, flera ägare eller familjeföretag där vi erbjuder en kombination av organisatorisk och personlig utveckling. Varje session leds av en certifierad ägarterapeut som har lång erfarenhet och är specialiserad på ägarledda företag.

Våra ägarterapeuter har alla erfarenhet av att själva driva egna bolag. De har en djup förståelse för de utmaningar och relationella aspekter som ofta uppstår i ägarledda företag. Vår ambition är att “låsa upp knutar” eller att vara ett bollplank vid behov. 

För ensam ägare

Tänk dig en situation där du som ensam ägare står inför ett stort beslut. Kanske du vill investera, har behov av kapital, resonera kring strategiska frågor eller diskutera andra frågor som utmanar dig? Vårt konfidentiella stöd erbjuder en objektiv bedömning, coachning och rådgivning, baserat på djup kunskap om ett ägarlett bolags dynamik, för att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

 

En grupp av ägare

Föreställ dig en situation där flera delägare i ett bolag har olika visioner för företagets framtid och resan dit. Denna oenighet  påverkar både arbetsmiljön och affärsbeslut. Genom vår ägarterapi-metod, kan vi hjälpa till att identifiera kärnfrågorna, främja en öppen kommunikation och utveckla en gemensam plan och strategi som alla delägare står bakom.

 

För generationsskiften

Tänk dig ett familjeföretag som planerar för ett generationsskifte och det råder oenighet, ibland okunskap om hur nästa generation ska fördela arbetsinsatserna? Ska barnen ärva lika mycket även om endast en är operativ i verksamheten? Vad vill du som ägare göra för exit?  Ägarterapi hjälper dig att säkerställa en smidig övergång, genom att coacha och vägleda hela familjen eller individuellt.

Hur går det till?

Behovet av ägarterapi är ofta underskattat, trots att ägarkonflikter är en vanlig orsak till att företag misslyckas.

Steg 1

1. Första möte – nuläge och definition av behov

Steg 2

2. Utarbeta handlingsplan

Steg 3

3. Genomförande och utvärdering

{

“Don´t worry about people stealing your idea. Worry that no one will care.”

– Dharmesh Shah, grundare HubSpot

Läs om Ägarterapi i Ägarguiden

Ägarguiden – utveckla din ägarkompetens
12 framgångsfaktorer som omvandlar skickliga entreprenörer till framgångsrika ägare.

I boken beskrivs även hur en ägarterapeut kan hjälpa dig som ägare att utveckla ditt bolag. Bland annat kan Ägarterapi både förebygga och lösa konflikter mellan ägare.

Vad mer kan “Ägarguiden” erbjuda dig?

  • Djupgående insikter och verktyg för att fokusera på ägarskap som drivkraft för tillväxt.
  • Genomgång av 12 framgångsfaktorer som varje bolagsägare bör förstå och behärska.
  • Verklighetsbaserade exempel som ger igenkänning och inspiration.

Boken är en kombination av teori och praktik och erbjuder konkreta råd samt är en oumbärlig resurs för alla som arbetar i eller med ägarledda bolag.

FAQ

Här svarar vi på de vanligaste frågorna vi på Chair får angående ägarterapi.

Är det vanligt med ägarterapi?

Även om termen ägarterapi och dess systematik är ny, har formen av stöd som riktar sig specifikt mot ägares unika utmaningar och behov funnits länge. Det blir alltmer erkänt som ett viktigt verktyg för att hantera de komplexa relationerna och känslorna som kan uppstå i ägarrelationer.

Hur skiljer sig ägarterapi från traditionell affärsrådgivning?

Ägarterapi fokuserar mer på de emotionella och relationella aspekterna av ägarskapet, vilket skiljer sig från traditionell affärsrådgivning som ofta är enbart inriktad på strategiska och operationella frågor. Du får i Ägarterapi hos Chair en dialog med en person som hanterar bägge delarna.

Vad kan jag förvänta mig av det första mötet?

Under det första mötet med ägarterapi kan du förvänta dig en kombination av frågor, insikter och rådgivning som syftar till att både förstå din nuvarande situation och identifiera vägar framåt. Det är också en möjlighet att beskriva dina erfarenheter, förväntningar och utmaningar som ägare.

Hur vanligt är det med konflikter bland ägare?

Konflikter bland ägare är mycket vanliga och kan uppstå på grund av en rad olika skäl, till exempel oenighet om företagets riktning, värderingar eller ledarskap. Många gånger hanteras dessa konflikter inte i tid, vilket kan leda till fördjupade meningsskiljaktigheter och potentiellt skadliga effekter på företaget.

Hur ska jag presentera ägarterapi för familjen om jag äger ett familjeföretag?

När du presenterar ägarterapi för din familj, betona det som en möjlighet att stärka familjerelationer, förebygga konflikter och säkerställa en sund överföring av ägarskap till nästa generation. Förklara att det handlar om att bygga en stark grund för både familjen och företaget att växa på tillsammans.

Hur försäkrar man integritet och sekretess?

På Chair prioriteras sekretess och integritet högt. Vi ingår avtal med alla våra klienter och garanterar 100% sekretess, för att säkerställa att all information som delas under processen förblir konfidentiell.

Hur ofta ska man träffas vid ägarterapi?

Frekvensen av möten beror på de specifika behoven och omständigheterna. Det är inte ovanligt att träffas varannan vecka, särskilt i början av samarbetet eller under intensiva perioder av förändring.

Hur mycket kostar Ägarterapi?

Kostnaden för denna rådgivning erbjuds from 2 500 kronor per timme beroende på val av rådgivare. Denna investering reflekterar värdet av specialiserad expertis och en skräddarsydd rådgivning, som tex executive coachning.

Hur ska jag presentera ägarterapi för mina delägare?

Ordet terapi kan vara laddat och är inte alltid förknippat med affärsvärlden. För att presentera för dina delägare, fokusera på värdet av att adressera och lösa utmaningar som kan påverka både ägarnas välmående och företagets framgång. Betona vikten av att ni som ägare omedvetet påverkar resten av organisationen och att ert välmående troligtvis påverkar medarbetarnas effektivitet och välmående. Och vill du ha ett annan ord, säg att du föreslår att ni ska träffa en erfaren ägarrådgivare. 

Hur lång tid är varje session?

Ofta är det två timmar, men det första mötet blir ofta längre.

Ägarinspiration

Do’s and dont’s med ägarledda företag

Do’s and dont’s med ägarledda företag

Sverige består till drygt 98 % av ägarledda företag. Dessa är speciella just för att ägarna är aktiva i den dagliga verksamheten. De skapar 4 av 5 arbetstillfällen och utgör därmed ryggraden i svensk ekonomi. Men har alla koll på vilka fördelar och fallgropar det...

read more
Den ofrivilliga Vdn

Den ofrivilliga Vdn

DEN OFRIVILLIGA VDN | Det kom ett samtal till oss på Chair: "Ni måste hjälpa mig. Jag försöker sluta som operativ Vd, men det går inte. Trots att jag har anställt en ny Vd som ska ersätta mig är hen inte engagerad på det sätt jag vill att hen ska vara. Jag är trött på...

read more
Våga släpp taget om din “baby”

Våga släpp taget om din “baby”

VÅGA SLÄPP TAGET OM DIN "BABY" | Att släppa taget om sitt företag, och överlåta ledarskapet åt en extern Vd, kan vara känslomässigt prövande – ungefär som att släppa taget om sitt barn när det växer upp. Tänk om det inte går bra, eller omvänt – tänk om det går bättre...

read more